Açlığa son vermek için ne yapıyoruz?

Dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi ülkemiz de ekonomik bir çalkantıdan geçiyor ve bir çoğumuz zor günler geçiriyor. Hepimiz ekmek paramızı çıkarma derdinde çalışıp duruyoruz. Hayatta kalabilmek için enerjimizi bir şekilde temel gıdalarla sağlamak zorundayız.

Aşırı açlık ve yetersiz beslenme sürdürülebilir kalkınma hedeflerine erişimin önünde bir engel oluşturuyor ve insanların içinden kolay kolay çıkamadıkları bir tuzağa dönüşüyor. Açlık ve yetersiz beslenme insanların daha az üretebileceği, daha kolay hasta olabileceği ve bu nedenle daha az gelir elde edeceği, geçim kaynağını artıramayacağı anlamına geliyor. Çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere Dünya üzerinde yaklaşık 800 milyon insan geceleri aç uyuyor giriyor. Bu sayıya 2050 yılına kadar 2 milyar insan daha eklenmesi bekleniyor. Bu insanlara gıda temin edilebilmesi için gıda ve tarım sisteminin kökten değişmesi şart görünüyor.

Dünyaʼda herkese yetecek yiyecek olmasına rağmen neden bu kadar çok insan açlık çekiyor?
Yetersiz hasat ve gıda israfı yiyeceklerin azalmasına neden olan faktörler arasında. Savaşlar nedeniyle üretim yapılacak alanların tahrip edilmesi de sorunu derinleştiriyor.

Hedef 2. Açlığın sona erdirilmesi, gıda güvenliği ve daha iyi beslenme güvencesinin sağlanması; sürdürülebilir tarımın desteklenmesi

Güvenilir ve besleyici gıdaya evrensel erişim

2.1. 2030’a kadar açlığın sona erdirilmesi ve özellikle yoksullar ve çocuklar da dâhil kırılgan durumda olan kişiler başta olmak üzere herkesin bütün yıl boyunca güvenli, besleyici ve yeterli miktarda besine erişiminin güvence altına alınması
   2.1.1. Yetersiz beslenmenin yaygınlığı

Beslendiği gıdalara özen gösteren, sağlık sorunları sebebi ile özel diyet yapmak zorunda olan, evde küçük cocuğu olan, zinde kalmak için düzenli spor yapan, özel firmalarda çalışan ve sağlıklı gıda alış verişi için vakit ayırmak istemeyen, yerel üretimi desteklemek isteyen bir kullanıcı kitlemiz bulunuyor.

ÇALIŞMALARIMIZIN SONUCU:

  • 2019 yılının ilk 6 ayı içerisinde 2.400’den fazla yeni üye kazandık.

SOSYAL ETKİMİZ:

  • Sağlıklı gıda ile beslenmek isteyen hane halkının besin değerleri yüksek, katkısız ve organik gıdaya güvenle, vakit ve çaba sarf etmeden ulaşmasını kolaylaştırdık.

2020 HEDEFİMİZ:

  • 2020 yılında ayda ortalama 250 den fazla farklı haneye iyi gıdaya ulaştırabilmek için çalışıyoruz.

2.3. 2030’a kadar tarımsal verimliliğin ve özellikle kadınlar, yerli halklar, çiftçilikle uğraşan aileler, göçebe çobanlar ve balıkçılar olmak üzere küçük çaplı gıda üreticilerinin toprağa, diğer verimli kaynaklara ve girdilere, bilgiye, finansal hizmetlere, piyasalara ve değer temini ve tarım dışı istihdam olanaklarına güvenli ve eşit erişiminin sağlanması aracılığıyla gelirlerinin iki katına çıkarılmasıdır.
   2.3.2. Küçük ölçekli gıda üreticilerinin cinsiyet ve yerellik kırılımına göre ortalama gelirleri

ÇiftçidenEve dijital pazar yerinde özellikle aile çiftlikleri, kadın üreticiler, kooperatifler olmak üzere yerel üreticilerin dükkan açarak ürünlerini kolayca online satışa sunuyorlar. Tüm kullanıcılarımıza sipariş takibi kolaylığı, online ödeme, ödeme koruma güvencesi, nakliyat kolaylığı, sosyal medya duyuruları gibi konularda hiç bir teknik veya tasarım bilgisine ihtiyaç duymadan internet satışları ile bir yandan üreticilerin gelirlerini arttırırken, katkısız ve organik gıdaya daha makul fiyatlarla zaman ve çaba sarf etmeden erişebilmesini sağlıyoruz . Üreticilerimizin ürün kalitelerini arttırmaya odaklanırken internetten satış için kendi web sitelerini kurma ve çalıştırma gibi masrafından tasarruf etmelerini sağlıyoruz.

Endüstriyel gıda üretiminin karşısında zorlanan küçük ölçekli üreticilerimizin pazara erişimini kolaylaştırarak çiftçileri görünür kılıyoruz. Hikayelerini, üretim yöntemlerini, sertifika ve analizlerini paylaşan üreticilerimizi daha yakından tanıyabiliyoruz. Geliştirmekte olduğumuz yazılım algoritmaları sayesinde çiftçileri daha iyi ve ekolojik üretime teşvik ederken veriye dayalı, adil ve şeffaf bir sistem oluşturuyoruz. Doğrudan sipariş sisteminin getirdiği avantajlar sayesinden tüketicilerin doğal ürünlere daha makul fiyatlar ile zaman ve çaba sarf etmeden ödeme koruma sistemi sayesinde güvenle alış veriş yapabilmelerini kolaylaştırıyoruz.

Müşteri menuniyeti odaklı kullanıcı deneyimizi iyileştirecek yazılım geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Sağlıklı beslenme ve ekolojik üretim konusunda bilgilendirici içerik ve tasarımlar oluşturuyoruz. Üreticilerimiz sık sık çiftliklerinde ziyaret ederek ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya çalışıyoruz.

ÇALIŞMALARIMIZIN SONUCU:
Sadece son 1 yıl içerisinde;

  • 90.000 yeni ziyaretçi aldık.
  • Üreticilerimiz 486 yeni sipariş aldı ve 411 sipariş başarıyla teslim edildi.

SOSYAL ETKİMİZ:

  • Çoğunlukla aile çiftliği, kooperatif ve ev yapımı üretim yapan üreticilerimiz aylık ortalama 1.000TL’den fazla kazanç elde etmeye başladı.
  • ÇiftçidenEve kadın üretici katılım oranı %35‘e ulaşmıştır, Türkiye ekonomisinde kadınların işgücüne katılımı yaklaşık %30’dur.

2020 HEDEFİMİZ:

  • Yerli üreticilerimizin aylık ortalama 7.250TL’den fazla kazanç elde etmelerini sağlayarak gelirlerini arttırmayı hedefliyoruz. Kurum destekleri, paydaşlar ile yapılacak işbirlikleri ve dijital pazarlama faaliyetleri ile başarabiliriz.
  • Kadın üretici katılım oranı %45‘in üzerine çıkarmak istiyoruz. Daha fazla kadın üreticimizi dükkan açmaya davet ediyor ve daha kadın üreticimizi destekleyecek çalışmalara devam ediyoruz. Şahane ev yapımı ürünler hazırlayıp satmak isteyen fakat internet kullanmayan annelerimiz için çocuklarından destek bekliyoruz.

Sürdürülebilir gıda üretimi ve dayanıklı tarım uygulamaları

2.4. 2030’a kadar sürdürülebilir gıda üretimi sistemlerinin güvence altına alınması ve üretimi ve üretkenliği artıran, ekosistemlerin sürdürülmesine yardımcı olan, iklim değişikliğine, aşırı hava koşullarına, kuraklığa, sellere ve diğer felaketlere uyum sağlama kapasitesini güçlendiren ve toprak kalitesini devamlı olarak artıran dayanıklı tarım uygulamalarının hayata geçirilmesidir.
   2.4.1 Üretken ve sürdürülebilir tarım altındaki tarımsal alanın oranı

Tarıma el verişli bir toprakta bulunan organik madde oranının %3’ün üzerinde olması gerekir. Eğer organik madde oranı %3’ün altında ise ölü toprak olarak kabul görmektedir. Maalesef yapılan hatalı uygulamalar sonucu Türkiye’nin tarım topraklarının büyük bir kısmı organik madde oranı açısından %3’ün altına düştüğü söylenmektedir. Bakınız;  Türkiye’deki Toprakların Organik Madde İçeriği raporuna göre yapılan analiz ve araştırmalar da bu söylemleri doğrular nitelikte görünüyor. Toprakların bu duruma gelmesinde yanlış sulama ve erezyon faktörlerin etkili olduğu gibi yapılan incelemeler sonucunda asıl sorunun içindesinde mermer tozu ve deniz kumu bulunan suni gübreler olduğu belirtilmektedir.

Doğanın bize sunduğu ekolojik yöntemlerini kullanmaya tekrar başlayarak bunun önüne geçmek elbette mümkün. Çözüm doğanın kendisinde zaten mevcut. Hayvan besleyen üreticiler hayvan gübresi içine sadece kırmızı solucan atarak kendi gübrelerini elde edebildikleri bir ekolojik sitemler kurulabilir.

Ekolojik üretim konusunda uzman ziraat mühendisleri ve çiftçilerimizin tecrübelerinin aktarılabildiği bir bilgi paylaşım sistemleri geliştirilebilir. Yerinde tespit ve denetimler ile çiftçilerin kullandığı üretim yöntemlerinin anlaşılması, yapılacak analizler ile ilgili verinin toplanmasını ve bu verileri anlamlı hale getirebilmek mümkün. Tanzer Bilgen’in kurduğu Doktar özellikle akıllı tarım teknolojileri konusunda harika çalışmalar yürütüyor.

Tarımsal ticaret kısıtlamarı, piyasa aksaklığı ve ihracat teşviklerinin önlenmesi

2.b. Tarımsal ihracat sübvansiyonlarının her türünün ve eş etkili mali yüklerle birlikte bütün ihracat önlemlerinin paralel olarak ortadan kaldırılması yoluyla, Doha Kalkınma Turu’na uygun olarak, dünya tarım piyasalarındaki ticari kısıtlamalar ve aksaklıkların düzeltilmesi ve önlenmesi
   2.b.2. Tarımsal ihracat sübvansiyonları

Yurtdışından gelen ihracat talepleri ile ilgili kurumsal iletişim, üretici teklifleri ve analiz için numune gönderimleri sağlıyoruz. Müşterilerimiz için tek bir noktadan bir çok üreticiye kolayca ulaşa bilme imkanı ve her iki taraf için de ödeme koruma güvencesi sağlıyoruz. İhracat için gerekli evrakların hazırlanması, ülke mevzuatları ve uluslar arası nakliyat gibi konularda üreticilerimize danışmanlık hizmeti sağlayabiliyoruz.

ÇALIŞMALARIMIZIN SONUCU:

  • Şimdiye kadar 2 üreticimiz doğrudan ihracat yapabilir pozisyona geldi.

SOSYAL ETKİMİZ:

  • Henüz sadece Türkçe dilinde hizmet veriyor olmamıza rağmen 4 tane ihracat siparişi aldık ve Türkiye’ye döviz girişi sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunduk.

2020 HEDEFİMİZ:

  • Yurtdışı siparişlerimizi en az 5 kat arttırmayı hedefliyoruz. Daha yüksek hacimli ihracatlar için analiz ve müzakere aşamasındayız.
  • Kurumsal siparişler ve toplu alımlara yönelik yazılım teknolojilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Gıda emtia piyasalarında istikrarın ve enformansyona zamanında erişimin güvence altına alınması

2.c. Gıda hammadde piyasalarının ve türevlerinin etkin bir biçimde işlemelerini sağlamak için önlemler alınması ve gıda fiyatlarındaki aşırı değişkenliği sınırlandırmaya yardımcı olmak için gıda rezervleriyle ilgili bilgileri de kapsayan piyasa bilgilerine zamanında erişimin kolaylaştırılması
   2.c.1. Gıda fiyatları anomalileri için gösterge

ÇiftçidenEve sisteminin geleneksel tedarik zincirinden en büyük farklarından biri nihai tüketiciye sunulan satış fiyatını üreticilerimiz belirliyor. Tüm üreticilerin bir arada bulunduğu bir pazar yeri olduğumuz için tüketicilerin talepleri ve diğer üreticilerin belirlemiş olduğu fiyatlar doğrultusunda fiyatlar değişkenlik gösterebiliyor. Fiyat bilgileri dijital ortamda olduğu için veri analizleri yapılarak satış fiyatı tavsiyeler verebiliyoruz ancak ürünlerin girdi maliyetleri bu konudaki en önemli belirleyici faktör oluyor. Geliştireceğimiz raporlama sistemleri sayesinde ani fiyat geçişleri ile ilgili bildirim sistemleri kurmayı planlıyoruz.

Açıkla mücadele için ben ne yapabilirim derseniz?
Siz de ev, iş ve mahalle yaşantınızda ufak değişimlerle ürünleriniz bitmeye yakınken eskiden olduğu gibi kiler alışverişlerinizi sezonluk olarak yapabilir, her şeyi giderek daha hızlı tükettiğimiz bir çağda en azında gıda tüketimi konusunda biraz yavaşlayabiliriz, birkaç komşu veya iş arkadaşı birleşip tek seferde daha çok ürün siparişi ile küçük çiftçileri, üreticileri ve pazarları destekleyebilir, tercihlerinizi sürdürülebilir gıdalardan yana yapabilir, gıda israfı ile mücadele edebilirsiniz. Bir tüketici ve vatandaş olarak seçmen olarak gücünüzü kullanabilir, hükümetlerden ve iş dünyasından açlığı sonlandıracak tercihler yapmalarını isteyebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya platformlarında ya da yaşadığınız çevrede bu konudaki tartışmalara katılabilirsiniz. Unutmayın! Açlığa son verilebilmesi için en büyük etkiyi sizlerin tercikleri sağlayacaktır.

Saygılarımla,
Uğur Mursaloğlu
Kurucu & Operasyon Sorumlusu @CiftcidenEve



UNDP Türkiye Açlığa Son Raporu‘nu inceleyerek daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Gıda İsrafı Önlenebilir mi?

Gıda israfı konusunda ne kadar bilinçlisiniz? Topraktan sofranıza gelene kadar besinlerin hangi işlemlerden geçtiğini biliyor musunuz? Dünya'da bu konuda farkındalık...

İklim Değişikliğinin Tarımdaki Etkileri

[vc_row][vc_column][vc_video link="https://youtu.be/fyB2sXz1lvQ?t=54"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]İklim değişikliğinin tarıma etkileri ve bazı tarımsal faaliyetlerin iklim değişimdeki etkisi nelerdir? Tarım, iklim değişikliklerine yol açan sera gazı...

Çocuklarda Doğa Eksikliği Sendromu

Ben küçükken babamın gül serası vardı. Bir dönem seralara hastalık vurmuş ve güllerin hepsi ölmüştü. Seradaki çiçekler sökülmeden önce kuzenimle...

Çöp Gıda : Yediklerinizin Ne Kadar Farkındasınız?

Bu yazı hem bir kitap tavsiyesi hem de beslenme rutinimizdeki çöp gıda ile ilgili. Sinan Canan’ın birçok kitabını okumuş biri...

Gıdanın Geleceği: Bilinçli Tüketmek

Gıdanın geleceği hakkında sizin de endişeleriniz var mı? Monokültür tarım ile çeşitliliği kaybediyoruz, endüstriyel tarım sayesinde gıdaya anında ulaşabiliyoruz hatta...

Fazlalıklardan Kurtulma Sanatı: Sadeleşmek

Birçok ülkede yaşam biçimi olarak benimsenen minimalizm maddiyatın yanı sıra manevi anlamda da sadeleşmemizi ifade ediyor. İkigai, Hygge olarak isimlerini...

Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Haberleri açtığımızda dünyanın dengesinin bozmamız, hektarlarca yanan ormanlar veya maden ocakları için zehirlenen topraklar, kirlenen içme suları, ısı artışı ile...

Hayatımızın Devamlılığı İçin Arıların Önemi

Bahar aylarında havanın ısınması ve çiçeklerin açmasıyla ortaya çıkan arılar ekosistemin şüphesiz en  önemli canlıları. Farklı türleri bulunan arıların önemi...