Fazlalıklardan Kurtulma Sanatı: Sadeleşmek

Birçok ülkede yaşam biçimi olarak benimsenen minimalizm maddiyatın yanı sıra manevi anlamda da sadeleşmemizi ifade ediyor. İkigai, Hygge olarak isimlerini duyduğumuz bu kavramları açıklamanın en iyi yolu sanırım ‘sadeleşmek’ olabilir. Sadeleşmeyi hayatımızın birçok alanında uygulayabiliriz. Ev düzeninden başlayıp, mutfak alışverişine, giysi dolabına, iş hayatına hatta karakterinize kadar uzanabilir minimalizm.

” Hayatınıza çeki düzen vermek, fazlalıklarınızdan kurtulmak ve doğaya saygı duyarak yaşamak için: MİNİMALİZM”

Sadeleşmek İçin Evde Neler Yapabilirsiniz?

  •  İşe evinizden başlayabilirsiniz, etrafınızdaki fazlalıklar neler? Aksesuar olsun diye evinizi doldurduğunuz alanlarda yapacağınız azaltmalar hem temizlik zamanınızın kısalmasını hem de evinizin ferahlamasını sağlayacak.
  • Fazla eşyalardan kurtulduysanız sıra giyinme dolabınızda… Belki bir gün giyerim diye sakladığınız kıyafeti en son ne zaman giydiniz? Zamanını hatırlamıyorsanız onu dolaptan ayırma zamanınız gelmiş olabilir. Kullanmadığınız kıyafetlerinizi bağışlamak eminim size çok iyi gelecektir.
  • Peki ya ayakkabı dolabınız? Giyinme dolabınızda olduğu gibi orda da ‘belki bir gün’ diyerek sakladığınız ayakkabılarınız varsa onları bağışlamanın zamanı gelmiştir.
  • Sadeleşmek için yapabileceğiniz şeyler arasında bence en sinir bozucu olanı her şeyin içine atıldığı çekmeceler veya saklama kutuları. Gereksiz kablolar, nereye ait olduğu hatırlanmayan anahtarlar, bozuk paralar vs. Herkesin evinde böyle bir çekmece/kutu olduğuna eminim. Sizce de bunlardan kurtulma zamanınız gelmedi mi?
  • Banyoda yapabilecekleriniz neler? Kullanma tarihi geçmiş ürünler, bayatlamış makyaj malzemeleri, kullanılmayan fırçalar, tokalar. Elinizin altında olmaması için dolapların ücra köşelerine attığınız ne varsa onlardan kurtulabilirsiniz. Kullandığınız kozmetik ürünlerin sayısını azaltarak cildinizin nefes almasını sağlayabilirsiniz böylece en büyük iyiliği önce kendinize sonra cebinize ve doğaya yapacağınızı unutmayın.
  • Sadeleşmek için mutfakta da yapabileceğiniz çok şey var. Bunlardan ilki ihtiyacınız olanı almakla işe başlamak. Alışverişe aç karna gitmek kadar tehlikeli bir şey yok. Yapılan araştırmalara göre aç karna yaptığımız alışverişlerde kalorisi yüksek ve işlenmiş gıdalara daha çok yöneliyoruz. O yüzden ev alışverişine çıkmadan önce hazırlayabileceğiniz bir liste gereksiz ürünlerle evinizi doldurmanıza engel olur. Ayrıca işlenmiş gıdaları almayarak sağlıklı bir yaşama adım atmış olursunuz.

Ev Dışında da Sadeleşmek:

  •  Kıyafet alışverişine çıkarken de aynı şey geçerli aslında. Liste yaparak sadece ihtiyacınız olan ürünleri satın alabilirsiniz. Zaten fazlalıklar her anlamda kafa karışıklığına neden olmuyor mu?
  • İş yerinde de yapabilecekleriniz mevcut. Masam dağınıkken, etrafta fazlalıklar varken konsantre olamazdım, ya siz? Sizin içinde aynı şey geçerliyse düzenlemeye ne dersiniz?
  • Sadece eşya anlamında sadeleşmek yerine bilgisayar, telefon ve tabletinizde de temizlik yapabilirsiniz. Kullanmadığınız uygulamaları silebilirsiniz. Bir türlü düzenleyemediğiniz klasörleri gözden geçirebilirsiniz. Ve hatta yığın haline gelen fotoğraflarınızı eleyebilirsiniz.
  • Sadeleşmek, minimalizm, ikigai ve benzeri kavramlar bize aslında dengede olmayı, kararında tüketmeyi, aşırıya kaçmamayı ve vaktimizi düzenli bir şekilde kullanmayı hatırlatıyor. Peki sizce bu kavramları ilişkilerimizde kullanmak mümkün mü?

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Gıda İsrafı Önlenebilir mi?

Gıda israfı konusunda ne kadar bilinçlisiniz? Topraktan sofranıza gelene kadar besinlerin hangi işlemlerden geçtiğini biliyor musunuz? Dünya'da bu konuda farkındalık...

İklim Değişikliğinin Tarımdaki Etkileri

[vc_row][vc_column][vc_video link="https://youtu.be/fyB2sXz1lvQ?t=54"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]İklim değişikliğinin tarıma etkileri ve bazı tarımsal faaliyetlerin iklim değişimdeki etkisi nelerdir? Tarım, iklim değişikliklerine yol açan sera gazı...

Çocuklarda Doğa Eksikliği Sendromu

Ben küçükken babamın gül serası vardı. Bir dönem seralara hastalık vurmuş ve güllerin hepsi ölmüştü. Seradaki çiçekler sökülmeden önce kuzenimle...

Çöp Gıda : Yediklerinizin Ne Kadar Farkındasınız?

Bu yazı hem bir kitap tavsiyesi hem de beslenme rutinimizdeki çöp gıda ile ilgili. Sinan Canan’ın birçok kitabını okumuş biri...

Gıdanın Geleceği: Bilinçli Tüketmek

Gıdanın geleceği hakkında sizin de endişeleriniz var mı? Monokültür tarım ile çeşitliliği kaybediyoruz, endüstriyel tarım sayesinde gıdaya anında ulaşabiliyoruz hatta...

Fazlalıklardan Kurtulma Sanatı: Sadeleşmek

Birçok ülkede yaşam biçimi olarak benimsenen minimalizm maddiyatın yanı sıra manevi anlamda da sadeleşmemizi ifade ediyor. İkigai, Hygge olarak isimlerini...

Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Haberleri açtığımızda dünyanın dengesinin bozmamız, hektarlarca yanan ormanlar veya maden ocakları için zehirlenen topraklar, kirlenen içme suları, ısı artışı ile...

Hayatımızın Devamlılığı İçin Arıların Önemi

Bahar aylarında havanın ısınması ve çiçeklerin açmasıyla ortaya çıkan arılar ekosistemin şüphesiz en  önemli canlıları. Farklı türleri bulunan arıların önemi...