Dijital Kültür ve Yeni İş Modelleri

Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Kreatif Endüstrilerde Verimlilik Kongresi’ne katıldık.

Kongrede “Müzik ve Gösteri Sanatları”, “Sinema, radyo ve televizyon”, “Edebiyat ve yayıncılık”, “Görsel sanatlar, medya ve reklamcılık”, “Dijital kültür ve yeni iş modelleri” ve “Kültürel miras ve kültürel ifadelerin çeşitliliği” konuları odağında 6 farklı komisyon oluşturuldu. Bu konularda alanında uzman komisyon üyelerinin katılımları ile karşılıklı fikir alışverişleri sonucu komisyon başkanlarının raporları doğrultusunda, ülkemizdeki kaynakların nasıl daha verimli kullanabileceği konularına değinildi.

Kreatif Endüstrilerde Verimlilik Kongresi

ÇiftçidenEve dijital pazar yeri platformu olarak ortağım Seçkin Arıkan ile birlikte katıldığımız Dijital Kültür ve Yeni İş Modelleri komisyonu boyunca, Dr. Aslı Helvacıoğlu başkanlığında diğer değerli katılımcılar ile birlikte karşılıklı fikir alışverişi yapma fırsatı bulduğumuz için heyecan ve gurur duyduk.

Dijitalleşmek dediğimiz zaman aklımıza sadece uzaya gitmek, robotlar veya yapay zeka gibi kavramlar gelmemeli. Örneğin biz ÇiftçidenEve olarak zaten günlük hayatımızda var olan pazar kavramına biraz daha farklı bir bakış açısı getirerek üreticilerin internet üzerinden dükkan açıp ürünlerini sergileme ve aracısız olarak satabilmelerine olanak sağlıyoruz.

Dijitalleşmenin hayatımıza daha çok şeffaflık ve erişilebilirlik getirdiğini düşünüyoruz. Dijital bir pazar yeri olarak oluşturduğumuz ÇiftçidenEve platformundaki içerikleri hem üreticiler hem de kullanıcılarımız ile birlikte oluşturuyoruz. Çiftçiler, kooperatifler veya kadın üreticiler, kendi isimleri ve varsa markaları ile kendilerine uygun abonelik planlarından birini seçerek ürünlerini çok kısa bir süre içerisinde sağlıklı beslenmek isteyen binlerce kişi ile buluşturabiliyorlar. Bu platform ile internetten satış yapabilmek için bir yazılım, arama motoru optimizasyonu, adwords, sosyal medya yönetimi gibi dijital pazarlama veya teknik bilgi gibi konularda bilgi sahibi olmalarına gerek duymadan, üreticilerin bilinirliklerini artırarak satışlarına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. İstiyoruz ki üreticilerimiz üretim yöntemlerini daha kaliteli hale getirmeye odaklansın, daha çok kazanç elde edip çevre ve insan sağlığına zararlı yöntemlerden kaçınarak organik, ekolojik ve katkısız yöntemlere doğru yönelsin.

Dijitalleşme sürecinde elbette yaşadığımız birçok zorluk oluyor ancak elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanarak devamlılığı olan bir yaşam için mücadele göstermemiz gerekiyor. Aynı şeyleri tekrar tekrar yaparak bir şeyleri değiştirmeyi bekleyemeyiz; düşünce biçimimizi değiştirerek farklı yöntemler denemeye açık olmalıyız. Farklılıklar ilk başlarda zor, yanlış, saçma hatta delice gelebilir ancak farkındalıklar bu şekilde oluşur.

Ülkemize değer katabilecek girişim ve iş fikirlerinin gelişimi için akademi, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile doğru iş birliklerinin sağlanabilmesi gerekir. Meta verilerinin toplandığı veri tabanları oluşturulması ve büyük veriler ile analizlerin yapılarak bu verilerin ekonomimizin gelişimi için kullanılabilir olması önemli. Aynı şekilde bu verilerin saklanması, güvenlik için yeni gelişen blockchain teknolojilerinden veya diğer siber güvenlik önlemlerinden faydalanabiliyor olmamız gerekli.

Devlet tarafından finansal olarak verilecek hibeler ve diğer destek mekanizmalarının gelişmesi için girişimcilerin halinden anlayan muhataplar olması gerektiğini düşünüyoruz. Genç girişimcilerin adım atmaları konusunda daha çok cesaretlendirilmesi gerekirken aynı zamanda fikir, buluş veya iş modellerini patent ve telif hakları ile koruyan bir güven ortamı oluşturulmalı. Kongrede, girişimcilerin bu konularla ilgili daha çok bilgilendirilmesi ve eğitimler verilmesi konusu üzerinde duruldu.

Bilgiye erişimin teknoloji sayesinde küresel olarak daha da kolaylaştığı bir dünyada ülkemizde de bilgiye ve internete özgürce erişebilir olmayı umuyoruz. Özellikle eğitim, sağlık, çevre, gıda, ulaşım gibi konulardaki sorunları çözmeye çalışan yerli uygulama ve girişimcilere çok daha fazla destek olmalı ve onları kalıplaşmış yasalar ile engellemek yerine önlerindeki zorlukları aşmalarına yardımcı olmalıyız.

Yaratıcı düşünebilmek için öncelikle düşüncelerimizi engelleyen duvarları kırıp ufkumuzu olabildiğince açmamız gerekiyor. Sorunlar ve yanlışlıklar insanları her zaman bir çözüm üretmeye zorluyor gibi görünse de yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması için mutlaka bir kaos ortamı oluşmasına gerek yoktur. Hayat zaten başlı başına keşfedilmeyi bekleyen, kendimize sormamız gereken birçok soru ile doludur.

Işıktan bile hızlı daha hızlı olan hayal gücümüzü sınırlamadan, ruhumuz ve aklımızdan gelen “Neden?” sorusunu doğru sorabilmek ve “Neden olmasın!” cesaretini gösterebiliyor olmamız gerekir.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Gıda İsrafı Önlenebilir mi?

Gıda israfı konusunda ne kadar bilinçlisiniz? Topraktan sofranıza gelene kadar besinlerin hangi işlemlerden geçtiğini biliyor musunuz? Dünya'da bu konuda farkındalık...

İklim Değişikliğinin Tarımdaki Etkileri

[vc_row][vc_column][vc_video link="https://youtu.be/fyB2sXz1lvQ?t=54"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]İklim değişikliğinin tarıma etkileri ve bazı tarımsal faaliyetlerin iklim değişimdeki etkisi nelerdir? Tarım, iklim değişikliklerine yol açan sera gazı...

Çocuklarda Doğa Eksikliği Sendromu

Ben küçükken babamın gül serası vardı. Bir dönem seralara hastalık vurmuş ve güllerin hepsi ölmüştü. Seradaki çiçekler sökülmeden önce kuzenimle...

Çöp Gıda : Yediklerinizin Ne Kadar Farkındasınız?

Bu yazı hem bir kitap tavsiyesi hem de beslenme rutinimizdeki çöp gıda ile ilgili. Sinan Canan’ın birçok kitabını okumuş biri...

Gıdanın Geleceği: Bilinçli Tüketmek

Gıdanın geleceği hakkında sizin de endişeleriniz var mı? Monokültür tarım ile çeşitliliği kaybediyoruz, endüstriyel tarım sayesinde gıdaya anında ulaşabiliyoruz hatta...

Fazlalıklardan Kurtulma Sanatı: Sadeleşmek

Birçok ülkede yaşam biçimi olarak benimsenen minimalizm maddiyatın yanı sıra manevi anlamda da sadeleşmemizi ifade ediyor. İkigai, Hygge olarak isimlerini...

Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Haberleri açtığımızda dünyanın dengesinin bozmamız, hektarlarca yanan ormanlar veya maden ocakları için zehirlenen topraklar, kirlenen içme suları, ısı artışı ile...

Hayatımızın Devamlılığı İçin Arıların Önemi

Bahar aylarında havanın ısınması ve çiçeklerin açmasıyla ortaya çıkan arılar ekosistemin şüphesiz en  önemli canlıları. Farklı türleri bulunan arıların önemi...