Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Haberleri açtığımızda dünyanın dengesinin bozmamız, hektarlarca yanan ormanlar veya maden ocakları için zehirlenen topraklar, kirlenen içme suları, ısı artışı ile ilgili birçok habere denk geliyoruz. Dengesini bozduğumuz doğayı tek tek incelesek aslında hepimizin birbirimize bağlı olduğumuzu fark edebiliriz. Peki bu ekosistemde ağaçların faydaları neler, yaşamımızda ne denli önemli bir yere sahipler?

Ağaçların Dünyaya Faydaları:
  • Oksijen üretir: Bu yazıyı yazarken aklıma ilkokul günlerim geldi. Ağaçların faydaları nelerdir diye sorunca ilk hatırladığım madde oksijen üretmeleri oldu. Betonlaşmanın korkunç bir hızla ilerlemesiyle nefes alacak alanlarımızın yok olmasının tek çözümü ağaç dikmek.
  • Erozyonu önler: İkinci madde ise ağaçların erozyonu önlemeleri. Toprağın üst tabakası rüzgar ve yağmur suları ile zamanla aşınır; ağaç kökleri bu durumu engeller ve erozyon riskini minimuma düşürür.
  • İklim değişikliğine karşı dünyayı korur: İklim değişikliğine karşı en etkili silah ağaçlar çünkü ağaçlar havayı temizliyor, karbondioksiti absorbe ediyor ve toprağın ısınmasını engelliyorlar.
  • Isı artışını engeller: Şehirlerde ve hatta birçok köyde de her yer beton, asfalt. Isı binalar arasında sıkışıp kalıyor ve şehirlerde ısı artışı yaşanıyor. Ağaçlar ise bu sorunu da çözüyor. Çünkü ağaçlar sağladıkları gölge ile ısının düşmesini ve havanın serinlemesini sağlıyorlar.
Ağaçların İnsanlara ve Hayvanlara Faydaları:
  • Tasarruf etmenizi sağlar: Evinizin etrafına doğru şekilde dikilen ağaçlar enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. Nasıl mı? Güneş’in yaz-kış hareketine göre dikilmiş ağaçlar yazın evi güneş ışınlarından koruyarak ısı artışını engeller. Böylece evi serinletmek için daha az enerji harcarsınız. Kış aylarında ise rüzgar yönüne dikilmiş ağaçlar evin rüzgar almasını ve soğumasını engeller.
  • Gıda sağlar: Bu konuda çok şanslı bir ülkeyiz çünkü birçok meyve ve yemiş topraklarımızda yetişiyor. Böylece hem kendimizi doyuruyor hem de ekonomiye katkı sağlamış oluyoruz.
  • Huzurlu olmanızı sağlar: Çok bunaldığınızda açık havada yürüyüş yapmak, parka veya ormana gitmek size de iyi gelir mi? Cevabınız evet ise -ki öyle olduğunu düşünüyorum- bunun nedeni ağaçların bizi iyileştiriyor olması. Hastane penceresinden ağaç gören hastaların daha hızlı iyileştiği araştırmalar ile kanıtlanmış durumda. Ayrıca ağaçların, bitkilerin, çiçeklerin bizi sakinleştirdiği ve tansiyonu düşürdüğü de biliniyor.
  • Doğa ile bağlantımızı korur: Ağaçlar doğa ile olan bağlantımızı bize tekrar hatırlatır. Ormanda yürüyüş yapıyorsanız ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Binaların arasında kendimizi sıkışmış hissederken ağaçların arasında özgürüzdür.
  • Emlak değerini artırıyor: Bina inşa etmek için ağaçları kesiyoruz ama ağaçların arasındaki evlerin emlak değeri daha yüksek oluyor. Bunun için ne yapıyoruz kesilen ağaçların yerine ‘peyzaj’ adı altında bahçe düzenlemesi (!) yapıyor ve ‘yeşillikler içinde muhteşem bir yaşamın reklamını yapıyoruz.
  • Barınak sağlar: Sadece insanlar için değil hayvanlar için de ağaçların faydaları mevcut. Ağaçlar hayvanlar için barınak görevi görürken aynı zamanda gıda bulmalarını da sağlıyor.

 

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Gıda İsrafı Önlenebilir mi?

Gıda israfı konusunda ne kadar bilinçlisiniz? Topraktan sofranıza gelene kadar besinlerin hangi işlemlerden geçtiğini biliyor musunuz? Dünya'da bu konuda farkındalık...

İklim Değişikliğinin Tarımdaki Etkileri

[vc_row][vc_column][vc_video link="https://youtu.be/fyB2sXz1lvQ?t=54"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]İklim değişikliğinin tarıma etkileri ve bazı tarımsal faaliyetlerin iklim değişimdeki etkisi nelerdir? Tarım, iklim değişikliklerine yol açan sera gazı...

Çocuklarda Doğa Eksikliği Sendromu

Ben küçükken babamın gül serası vardı. Bir dönem seralara hastalık vurmuş ve güllerin hepsi ölmüştü. Seradaki çiçekler sökülmeden önce kuzenimle...

Çöp Gıda : Yediklerinizin Ne Kadar Farkındasınız?

Bu yazı hem bir kitap tavsiyesi hem de beslenme rutinimizdeki çöp gıda ile ilgili. Sinan Canan’ın birçok kitabını okumuş biri...

Gıdanın Geleceği: Bilinçli Tüketmek

Gıdanın geleceği hakkında sizin de endişeleriniz var mı? Monokültür tarım ile çeşitliliği kaybediyoruz, endüstriyel tarım sayesinde gıdaya anında ulaşabiliyoruz hatta...

Fazlalıklardan Kurtulma Sanatı: Sadeleşmek

Birçok ülkede yaşam biçimi olarak benimsenen minimalizm maddiyatın yanı sıra manevi anlamda da sadeleşmemizi ifade ediyor. İkigai, Hygge olarak isimlerini...

Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Haberleri açtığımızda dünyanın dengesinin bozmamız, hektarlarca yanan ormanlar veya maden ocakları için zehirlenen topraklar, kirlenen içme suları, ısı artışı ile...

Hayatımızın Devamlılığı İçin Arıların Önemi

Bahar aylarında havanın ısınması ve çiçeklerin açmasıyla ortaya çıkan arılar ekosistemin şüphesiz en  önemli canlıları. Farklı türleri bulunan arıların önemi...