Tarım ve Gıda Sektöründe Kayıt Dışılık Çalıştayı

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Afyon’da düzenlediği tarım çalıştayında ilgili bakanlıkların, üniversitelerin ve federasyonların temsilcileri bir araya gelerek sektördeki mevcut sorunlar ve bu sorunların çözümü tartışıldı. Verimli bir toplantı gerçekleşti.
Ana gündem konusu üreticileri destekleyen bir model ile kayıt dışı ekonominin önüne nasıl geçilebileceği idi. ÇiftçidenEve girişimini temsilen 21-25 Aralık 2019 tarihlerinde katıldığım bu çalıştayda notlarımı sizlerle paylaşmak isterim.

Öne çıkan ve dikkatimi çeken en önemli konular;

  • Kayıtlı üretici sayılarının her geçen gün azalması
  • Verilerin sağlıklı bir şekilde toplanamıyor olması
  • Kurum ve bakanlıkların bir çok farklı sistemi olması nedeniyle kendi aralarında veri paylaşımı yapılamıyor olması
  • Çok bilinmeyenli bir denklem olan tarım sektöründe sağlıklı bir ölçümleme yapılamadığı için tahmine dayalı ve kısa vadeli çözümler üretiliyor olması idi.

ÇiftçidenEve girişimi ile küçük ölçekte üretim yapan kişilerin pazara erişimini kolaylaştırabilmek için geliştirdiğimiz kullanıcı dostu, adil, ve güvenilir bir yazılım sistemi ve teknolojiler ile üreticilere doğrudan ulaşılabilmenin mümkün olduğunu anlattık.

Girişimizin gelişimini yasalar çerçevesinde ilerletebilmek konusunda PwC temsilen Kerem Cunedioğlu’ndan tam destek sözü aldık.

Bu çalıştayın sonucunda Ankara Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Erdoğan Güneş bakanlıklarımıza sonulacak raporda yer alması için:

  • Evde küçük ölçekte üretim yapan kadın üreticilerimizden cirosu senelik 30 bin TL’ye kadar olanlar vergi mükellefi olmadan satış yapabiliyor. Üretimi arttırmak ve özellikle küçük ölçekli tüm üreticilerin gelişimi için bu limitin artması gerektiğini önerdik.
  • Gelişmekte olan girişimcilik ekosistemi için özellikle sosyal fayda sağlayan iş modellerine bazı vergi avantajları getirmesi gerektiğini, çünkü sosyal girişimlerin öncelikli amacının ticari karlılık olmadığını ifade ettik.
  • Türkiye’de çok iyi mühendisler ve yazılımcılar var. Tüm dünyada teknolojiler hızla gelişirken, bazen eski teknolojileri yamalar ile düzeltmeye çalışmak yerine yeni teknolojiler ile sıfırdan çok daha verimli çözümler üretilebileceğini. Gerekirse pilot çalışmalar ile kullanıcı dostu ve fayda odaklı yazılım çözümleri geliştirerek üretim girdilerinden, üreticilere, aracılardan depolara, hallere, marketlere hatta dolapların içine kadar gıda zincirinin her alanında kullanılabilecek entegre çözümler üretilebilmesi için doğru hedefler ve kaynaklar ayrıldıktan sonra bunun imkansız olmadığını dile getirdik.

Bilgi ve teknoloji çağınından, uzay çağına doğru gidiyoruz.Kişisel kanaatim, artık buldozer ile yapılan işlerden ziyade devlet kurumlarımızın teknolojiye daha çok yatırım yapılması gerektiği yönünde.

Alınan kararlar ve çıkan yasaların ülkemizde daha çok üretime ve çevre dostu bir dünya doğru ilerlememiz için kolaylaştırıcı olmasını diler, tüm paydaşlarımızın yeni yılını kutlarım.

PwC’nin çalıştay öncesi hazırlamış olduğu yaklaşım dökümanı raporu için tıklayın.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Gıda İsrafı Önlenebilir mi?

Gıda israfı konusunda ne kadar bilinçlisiniz? Topraktan sofranıza gelene kadar besinlerin hangi işlemlerden geçtiğini biliyor musunuz? Dünya'da bu konuda farkındalık...

İklim Değişikliğinin Tarımdaki Etkileri

[vc_row][vc_column][vc_video link="https://youtu.be/fyB2sXz1lvQ?t=54"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]İklim değişikliğinin tarıma etkileri ve bazı tarımsal faaliyetlerin iklim değişimdeki etkisi nelerdir? Tarım, iklim değişikliklerine yol açan sera gazı...

Çocuklarda Doğa Eksikliği Sendromu

Ben küçükken babamın gül serası vardı. Bir dönem seralara hastalık vurmuş ve güllerin hepsi ölmüştü. Seradaki çiçekler sökülmeden önce kuzenimle...

Çöp Gıda : Yediklerinizin Ne Kadar Farkındasınız?

Bu yazı hem bir kitap tavsiyesi hem de beslenme rutinimizdeki çöp gıda ile ilgili. Sinan Canan’ın birçok kitabını okumuş biri...

Gıdanın Geleceği: Bilinçli Tüketmek

Gıdanın geleceği hakkında sizin de endişeleriniz var mı? Monokültür tarım ile çeşitliliği kaybediyoruz, endüstriyel tarım sayesinde gıdaya anında ulaşabiliyoruz hatta...

Fazlalıklardan Kurtulma Sanatı: Sadeleşmek

Birçok ülkede yaşam biçimi olarak benimsenen minimalizm maddiyatın yanı sıra manevi anlamda da sadeleşmemizi ifade ediyor. İkigai, Hygge olarak isimlerini...

Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Haberleri açtığımızda dünyanın dengesinin bozmamız, hektarlarca yanan ormanlar veya maden ocakları için zehirlenen topraklar, kirlenen içme suları, ısı artışı ile...

Hayatımızın Devamlılığı İçin Arıların Önemi

Bahar aylarında havanın ısınması ve çiçeklerin açmasıyla ortaya çıkan arılar ekosistemin şüphesiz en  önemli canlıları. Farklı türleri bulunan arıların önemi...