Bebeklerde Gaz Problemini Giderme Yolları

ağlayan bebekAnne – babaların ve en çok da bebeklerin en büyük sorunu giderilemeyen bebeklerde gaz sancısıdır. Bebekte huysuzluk ve sıkıntıya yol açan mide – barsak gazı, hem onu hem sizi uyutmaz. Sık sık tekrarlanan gaz sancıları “kolik” haline gelir ve devamlılık arz etmeye başlar. Bu nedenle emziren annelerin, en başta beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Peki hangi besinlerin tüketilmemesi gerekir?

bakliyat

Baklagiller: Nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, bakla, mercimek, börülce, gibi gıdalarla beslenen annelerin sütü, bebekte gaz olma riskini artırır. Eğer ki mecburi olarak bu tip bir gıda ile beslenilmesi gerekiyorsa içine mutlaka kimyon karıştırılmalıdır. Kimyon gaz oluşmasını büyük ölçüde engelleyecektir.

lahana

Lifli Gıdalar Tüketilmeli

Posalı – Lifli Sebzeler: Yeşil fasulye, enginar, kereviz, kabak, lahana, bulgur, brokoli gibi sebzeler, içerdikleri yoğun lif nedeniyle barsak fonksiyonlarını faaliyete geçirir. Emziren anneler eğer barsak problemi nedeniyle bu sebzeleri tüketiyor ya da bebeğine yedirmek istiyorsa sebzelerin eriyecek denli iyi pişmiş olmasına (mümkünse püre haline getirilmesi) özen göstermelidir. İçine biraz limon suyu eklemek de mutlaka fayda sağlayacaktır.

Posalı – Lifli Meyveler: Elma, armut, muz, portakal, çilek, kayısı, üzüm, şeftali gibi sebzeler lifli oluşu nedeniyle bebeklerde gaz problemine neden olur. Meyveler içerdiği vitamin, mineral bakımından fayda sağlasa da, şeker yoğunluğu ve posası gaz oluşturur. Bunu engellemek için meyvelerin iyi bir olgunluğa erişmiş olması ve her halükarda aşırı tüketilmemesi gerekir. Mümkünse posalı kısmından ayrılıp sıkılarak bebeğe suyu verilmeli ya da anne bu şekilde tüketmelidir.

Kafein İçeren İçecekler: Anne ve bebek sağlığı için kafeinli içeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Hem gaz yapması hem de vücuttaki mineral ve vitamin değerlerini düşürmesi, kandaki demir oranına negatif yönlü etki etmesi bakımından, kahve, çay, kola tarzı içeceklerden mutlaka sakınılmalıdır. Bunun yerine ikame edilecek doğal çözümlerle (yeşil çay, mate çayı vb) ihtiyaç karşılanmalı ve bunlar da günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir.

Süt ve Süt Ürünleri: Bebeklerde gaz sorununa yol açan en büyük faktörlerden biri inek sütü ve sütle hazırlanmış gıdalardır. Bebeğinizin alması gereken kalsiyum ihtiyacını anne sütü karşılar lakin eğer ki bebek meme tutmuyorsa ve süt tüketmesi gerekiyorsa, kalsiyum ihtiyacını karşılayacak başka besinlerle beslenebilir. Eğer ki bebeğinize inek sütü içiriyorsanız içine çay kaşığının ucuyla rendelenmiş kakule veya muskat ekleyebilirsiniz.

Peki hem sağlıklı beslenmek hem de gaz problemi yaşamak istemiyorsanız nelere dikkat etmelisiniz? Öncelikle stresten kaçınılmalı, bebeğin gaz sancısı olduğunda onun rahat ve güvende hissetmesi sağlanmalı ve doğal çözümler aranmalıdır. Bu tip gıdalar tüketilirken ise içine karıştıracağınız bazı baharatlar, yemek sonrasında içeceğiniz veya bebeğinize içireceğiniz bitki çayları sorunun giderilmesinde büyük önem taşır.

Bebeklerde Gaz Problemini Önleyen Besinler:

baharat

Anne ya da bebekte gaz problemi yaşandığında nane, anason, muskat, rezene, kekik gibi baharatlar mucizevi bir etki yaratır.

Muskat: Rendeleyerek çay kaşığının ucuyla anne sütüne karıştırarak günde iki kez bebeğinize vermeniz bebeğinizin hem rahat uyumasını hem de gaz sancısı çekmemesini sağlar.

Rezene: Rezene çayı anne tarafından günde 2 fincana kadar tüketilebilir ancak bebek için doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

nane

Nane: Nane, taze olarak her yemeğin yanında bolca tüketilebilir. Ayrıca çayı, kekikle beraber 3dk. Sıcak suda demlenip anne tarından alınırsa gaz problemini büyük ölçüde çözer. Bebeğinize ise günde iki kez birer tatlı kaşığı içirebilirsiniz.

Anason: Anason çayı, hem rahatlatıcı hem de gaz giderici özelliğe sahiptir. Anne tarafından özellikle rezene ile beraber tüketildiğinde çok faydalıdır. Bebeğinize ise, anne sütüne bir çay kaşığı anason çayı karıştırarark vermeniz uygundur.

Lütfen Dikkat Ediniz:
Tüm bunların yanı sıra, bebeğinizi ikişer saat aralıklarla emzirmeniz sütün hazmedilmesi için önemlidir. Saat başı verilen süt gaza sebep olur çünkü 1 saat evvel verdiğiniz süt hazmedilmeden yeni çiğ süt ile karıştığında hazmı kolay olmamaktadır.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Gıda İsrafı Önlenebilir mi?

Gıda israfı konusunda ne kadar bilinçlisiniz? Topraktan sofranıza gelene kadar besinlerin hangi işlemlerden geçtiğini biliyor musunuz? Dünya'da bu konuda farkındalık...

İklim Değişikliğinin Tarımdaki Etkileri

[vc_row][vc_column][vc_video link="https://youtu.be/fyB2sXz1lvQ?t=54"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]İklim değişikliğinin tarıma etkileri ve bazı tarımsal faaliyetlerin iklim değişimdeki etkisi nelerdir? Tarım, iklim değişikliklerine yol açan sera gazı...

Çocuklarda Doğa Eksikliği Sendromu

Ben küçükken babamın gül serası vardı. Bir dönem seralara hastalık vurmuş ve güllerin hepsi ölmüştü. Seradaki çiçekler sökülmeden önce kuzenimle...

Çöp Gıda : Yediklerinizin Ne Kadar Farkındasınız?

Bu yazı hem bir kitap tavsiyesi hem de beslenme rutinimizdeki çöp gıda ile ilgili. Sinan Canan’ın birçok kitabını okumuş biri...

Gıdanın Geleceği: Bilinçli Tüketmek

Gıdanın geleceği hakkında sizin de endişeleriniz var mı? Monokültür tarım ile çeşitliliği kaybediyoruz, endüstriyel tarım sayesinde gıdaya anında ulaşabiliyoruz hatta...

Fazlalıklardan Kurtulma Sanatı: Sadeleşmek

Birçok ülkede yaşam biçimi olarak benimsenen minimalizm maddiyatın yanı sıra manevi anlamda da sadeleşmemizi ifade ediyor. İkigai, Hygge olarak isimlerini...

Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Haberleri açtığımızda dünyanın dengesinin bozmamız, hektarlarca yanan ormanlar veya maden ocakları için zehirlenen topraklar, kirlenen içme suları, ısı artışı ile...

Hayatımızın Devamlılığı İçin Arıların Önemi

Bahar aylarında havanın ısınması ve çiçeklerin açmasıyla ortaya çıkan arılar ekosistemin şüphesiz en  önemli canlıları. Farklı türleri bulunan arıların önemi...