Hafızayı Güçlendiren Besinler

Günümüz hastalıkların başında gelen unutkanlık, her yaşta kendini göstermeye başladı. Uzmanlar bunun en büyük sebeplerinden birinin beslenme alışkanlıklarındaki düzensizlik olduğunu belirtiyor. Doğal ürünlerin tüketilmesinin ve beslenme alışkanlıklarımıza ne kadar dikkat etmemiz gerektiğinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Fakat hangi besinlerin doğal ürünler olduğunu bilemiyoruz. Özelikle de hafızayı güçlendiren besinler nelerdir bilmiyoruz. Doğal ürünler sağlık açısından bir çok önemli hastalıklardan bizi korumakta. Bu nedenle tüketiğimiz besinleri mevsiminde tercih etmemiz önem taşımakta yada doğal ortamlarda, katkısız olarak yetiştirildiklerinden emin olmamız gerekmektedir. Peki hafızayı güçlendiren besinler nelerdir?

Hafızayı Güçlendiren Besinler

Hafızanın zayıflaması çoğu insan tarafından sadece yaşa bağlı olduğu düşünülür. Oysaki günümüzde her yaşta insan belirli sebeplerden dolayı unutkanlığı da daha da fazla hissetmeye başladı. Bu sebeplerden bazıları stres, uykusuzluk gibi durumlar. Fakat bu durumlardan kurtulmayı doğal besinler tüketerek önleyebiliriz. Bu nedenle hafızayı güçlendirecek bazı besinleri sizler için derledik.

Dikkat süresini uzatan “Ceviz”

ceviz

Hafızayı güçlendiren besinlerin başında herkesin de bildiği gibi “Ceviz” yatıyor. Uzmanlara göre ceviz, fındık ve fıstık gibi yiyecekler uzun yolculuklarda ve konferanslarda sinirleri kuvvetlendirici özelliğe sahip. Uzmanlar bu nedenle odaklanma sorunu yaşayanlara bu yiyecekleri tavsiye ediyorlar.

Algılama yeteneğini arttıran “Limon

limon

Uzmanlar limonun içerisinde bulunan C vitamininin canlandırıcı ve algılama yeteneği üzerindeki etkisi üzerine duruyorlar. Özellikle sınav zamanları ders çalışırken limonata ve portakal suyu içmek algılama yeteneğini daha da arttırmakta.

Ezber yaptıran “Havuç

havuçlar

Havuç, beyin metabolizmasını canlandırarak, hatırlama yeteneğini üzerinde arttırıcı özelliğe sahip. Özellikle havuç salatası yemek bir şeyler ezberlerken oldukça etikili olmakta. Uzun metinlerin ezberlenmesini ise ananas yiyerek kolaylaştırabilirsiniz.

Stresin sebep olduğu unutkanlığa son veren “Süt Ürünleri”

süt ürünleri

Süt ve süt ürünleri içerdiği yüksek protein sayesinde odaklanma ve hafızayı geliştirir. Büyüme ve gelişme üzerinde etkili olan süt ürünleri, beyin hücrelerinin gelişimine destek olur. Alzheimer’a karşı koruma sağlar. Özellikle yumurta içerdiği vitaminler sayesinde beynin hafıza ile ilgili bölümü üzerinde oldukça önemlidir.

Hafızayı güçlendiren “Nar”

nar

Hafızayı güçlü tutan bir başka önemli besin kaynağı ise Nar’dır. İçerisindeki vitaminler sayesinde hafızanın üzerinde etkili olan Nar, özellikle suyunu içtiğinizde uzun süreli, güçlü bir hafızaya sebep olmakta.

Mutluluk veren “Kırmızı Biber”

kesilmiş kırmızı biber

Uzmanlar, kırmızı biberdeki aroma maddelerinin vücuttaki mutluluk hormonunun salgılanması üzerinde etkisi olduğunu vurguluyorlar.

Hafızayı Güçlendiren Diğer Besinler

Balık: Beynin gelişiminde etkili olduğu bilinen balık, dikkat süresini uzatır. Özellikle karides, beyin için en önemli besin olarak bilinmektedir.

Bitter Çikolata: Kokusundan gelen lezzet dalgası ağınızda enfes bir tata dönüşerek mutluluk hormonu sargılamakta. Bu besin hiç kuşkusuz çikolata. Özellikle bitter çikolata, içerinde bulunan antioksidanlar sayesinde damarlar ve hafıza üzerinde oldukça etkilidir. Fakat fazla tüketilmesi kan şekerini arttıracağından dolayı dikkat edilmesi gerekir.

Lahana: K vitamini bakımından zengin olan brokoli, ıspanak, lahana gibi yiyecekler beyin gücünü artırır. Konsantrasyonun arttırılmasında etkili olan lahana, özellikle Alzheimer riskini de azaltır.

Yeşil Çay: Uzmanlar tarafından da tavsiye edilen yeşil çayın sağlık açısından bir çok olumlu özelliği bulunmakta. Düzenli olarak yeşil çay tüketilmesi beyin fonksiyonlarınında korunmasını sağlıyor.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Gıda İsrafı Önlenebilir mi?

Gıda israfı konusunda ne kadar bilinçlisiniz? Topraktan sofranıza gelene kadar besinlerin hangi işlemlerden geçtiğini biliyor musunuz? Dünya'da bu konuda farkındalık...

İklim Değişikliğinin Tarımdaki Etkileri

[vc_row][vc_column][vc_video link="https://youtu.be/fyB2sXz1lvQ?t=54"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]İklim değişikliğinin tarıma etkileri ve bazı tarımsal faaliyetlerin iklim değişimdeki etkisi nelerdir? Tarım, iklim değişikliklerine yol açan sera gazı...

Çocuklarda Doğa Eksikliği Sendromu

Ben küçükken babamın gül serası vardı. Bir dönem seralara hastalık vurmuş ve güllerin hepsi ölmüştü. Seradaki çiçekler sökülmeden önce kuzenimle...

Çöp Gıda : Yediklerinizin Ne Kadar Farkındasınız?

Bu yazı hem bir kitap tavsiyesi hem de beslenme rutinimizdeki çöp gıda ile ilgili. Sinan Canan’ın birçok kitabını okumuş biri...

Gıdanın Geleceği: Bilinçli Tüketmek

Gıdanın geleceği hakkında sizin de endişeleriniz var mı? Monokültür tarım ile çeşitliliği kaybediyoruz, endüstriyel tarım sayesinde gıdaya anında ulaşabiliyoruz hatta...

Fazlalıklardan Kurtulma Sanatı: Sadeleşmek

Birçok ülkede yaşam biçimi olarak benimsenen minimalizm maddiyatın yanı sıra manevi anlamda da sadeleşmemizi ifade ediyor. İkigai, Hygge olarak isimlerini...

Ağaçların Faydaları Nelerdir?

Haberleri açtığımızda dünyanın dengesinin bozmamız, hektarlarca yanan ormanlar veya maden ocakları için zehirlenen topraklar, kirlenen içme suları, ısı artışı ile...

Hayatımızın Devamlılığı İçin Arıların Önemi

Bahar aylarında havanın ısınması ve çiçeklerin açmasıyla ortaya çıkan arılar ekosistemin şüphesiz en  önemli canlıları. Farklı türleri bulunan arıların önemi...