Sürdürülebilir tarım ve ekolojik sistemin korunması adına geliştirilen felsefe Permakültür, çiftliklerden şehir yaşamına, büyük ya da küçük ölçekli tarım alanlarından evlere kadar uygulanabilen büyük kapsamlı bir sistemdir. Amaç ise doğanın döngüsünü bozmadan, hayvanlar, insanlar ve bitkiler arasındaki yaşamsal sistemi devam ettirmektir.
Serbest Yürüyen Tavuklar
Son yıllarda sık sık karşılaştığımız bir tanım olan serbest yürüyen tavuklar, doğal ortamında, antibiyotik ya da herhangi bir geliştirici besin almaksızın büyüyen tavukları kapsar. Tavuğun ve yumurtasının gelişmesi gereken sürede elde edilmesi ve bir yandan da tilki, kurt, köpek gibi hayvanların etkisinden korunması ile sağlıklı tavuklar yetiştirilmektedir. Bu nedenle kesinlikle köy tavuğu tüketilmeli ve fabrika üretimi olan tavuk ya da yumurta ile beslenilmemelidir.
Sebze ve Meyve Yetiştiriciliği
Permakültür ile toprağın doğal dengesinin korunması amaçlanır. Toprakta yaşayan organizmaların sağladığı katkı asla yadsınamaz bu nedenle muhakkak doğal gübre kullanılmalı ve ilaçlama yapılmamalıdır. Mahsulün hem kaliteli hem de sağlıklı olması amaçlanır ki bu da yetiştiği toprakların yapısıyla doğrudan bağlantılıdır. Bu sistemde gübre olarak yumurta kabuğu, kahve ve meyve çekirdeği, posası kullanılabilir. Özellikle evde sebze – meyve yetiştiriciliği yapıyorsanız, permakültür felsefesine ayak uydurmanız gerekir.
Et ve Süt Ürünleri
Yediğimiz etlerin lezzetindeki farklılık şüphesizdir ki hayvanların beslendiği yiyeceklerle alakalıdır. Eğer ki dağda ya da yaylada büyüyor ve taze yeşillik, kekik gibi otlarla besleniyorlarsa bu hayvanların eti çok lezzetli ve sağlıklı olur. Sütlerindeki kalsiyum, yağ ve protein oranı yüksek, etlerindeki lezzetle beraber içerdiği vitamin ve mineraller de olması gerektiği şekildedir. Şayet permakültür yapılan alanda büyüyorlarsa, yedikleri besinlerin kalitesi daha yüksek olur ve bu, hayvanlara da yansır.
Toprağın Yıllarca Kullanılması
Yıllar içinde deformasyona uğrayacak olan doğal kaynakların, permakültür ile yüzyıllarca kullanılması amaçlanır. Bu da sürdürülebilir tarım diye nitelendirdiğimiz olgudur. Toprak ve içinde ya da üzerinde yaşayan canlıların doğal ortamı ve döngüsü bozulmaz ve sistemlerine dışardan bir müdahale gelmezse doğadan elde edilecek verim maximum olur. Şayet özellikle biz insanlar tarafından tahribata uğrayan doğal ortam neticesinde yıllar içinde bazı besinler, ağaçlar ya da canlılar yok olmaya başlar. Permakültür ile su kaynaklarının, ağaçların, hayvanların ve bitkilerin, dolayısıyla tüm ekolojik sistemin korunması ve yok olmaması amaçlanır.